Biologi
B - Kostundersøgelse
Vurder en tre retters menu for 12 personer.
1) Indtast alle fødevarer i kostprogrammet
2) Aflæs totalenergien og energiprocentfordelingen mellem de tre grupper: kulhydrater, proteiner og fedtstoffer og vurder den.
3) Udregn dit energibehov i hvile (basalstofskifte). Hvor stor en del udgør det af menuens indtag af energi. www.systime.dk Biologi på Internettet, Brugernavn: tekniskgymnasium. Password: biologi.
4) Beskriv hvilke fødevarer der bidrager mest med de tre grupper: kulhydrater, proteiner og fedtstoffer samt fødevarer med størst bidrag af kolesterol. Vurder indholdet.
5) Vurder forholdet mellem mættede-, monoumættede- og polyumættede fedtsyrer. Hvilken kost kommer disse fedtsyrer fra. Hvorfor skal man være opmærksom på indholdet af disse stoffer. Hvad er deres ernæringsmæssige og helbredsmæssige betydning.
6) Hvis der er tilsat sukker, vurder således indholdet af dette
7) Vurder kostens indhold af calcium og jern. Hvad er den nedre og øvre grænse for netop dit indtag af disse mineraler. Vil menuen opfylde dette.
8) Udtag et vitamin og beskriv betydningen af dette og om hvorledes menuen opfylder mængdekravet til dette.