Formålet med forsøget er at undersøge nedbrydningen af
stivelse ved hjælp af enzymet spytamylase.
Menneskets føde består hovedsageligt af store, sammensatte molekyler (proteiner, fedtstoffer og polysakkarider), som ikke umiddelbart kan anvendes i kroppen. De spaltes derfor i mave- tarmkanalen i mindre enheder, der optages i blodet og transporteres rundt i kroppen. Her anvendes de enten som byggesten til vækst og vedligeholdelse eller som brændstof i respirationen, der frembringer energi til organismens livsprocesser.
Polysakkaridet stivelse er i de fleste tilfælde kroppens vigtigste brændstof. De består af lange kæder af glukosemolekyler (op til 30.000). Stivelse fås især igennem planteføde, fx brød, kartofler, pasta og ris. Enzymet amylase som findes i spyt, omdanner stivelse til en blanding af maltose og glukose. Jod (J2) farver en stivelsesopløsning blå, hvorimod en maltose- og glukoseopløsning ikke farves. Der er derfor muligt tidsmæssigt at følge amylasens nedbrydning af stivelse.
Enzymers virke er bl.a. afhængig af temperatur og pH.
Spytamylase virker bedst ved en pH på 6-7, og bliver ødelagt, når det kommer
ned i mavesækken, hvor pH er 1-2. man kan som en tommelfingerregel gå ud fra,
at enzymerne virker dobbelt så hurtigt, hver gang temperaturen stiger med 10oC.
Dog ødelægges de fleste enzymer ved temperaturer over 40oC. Nogle
giftstoffer, bl.a. tungmetaller, nedsætter eller ødelægger enzymernes
virkning.
5% stivelseopløsning, 0,2% jodopløsning, 0,3%NaCl-opløsning,
spytopløsning, demineraliseret vand, 500 ml bægerglas, 25 og 100 ml målekolber,
25 og 250 ml måleglas, reagensglas med prop, reagensstativer, 2 og 5 ml
fuldpipetter, pipettesug, køkkenrulle, termometer samt ur med sekundviser.
Alle de nævnte opløsninger kan eventuelt blandes på forhånd af læreren. For at opnå gode resultater, er det vigtigt, at alle opløsninger har stuetemperatur, inden de benyttes.
Jodopløsning (0,2%)
Bland 0,5 g jod (J2) og 1,5 g kaliumiodid (KI) i et 250 ml måleglas og fyld
op til 250 ml med dem. Vand. Opbevar opløsningen i en glasflaske.
Stivelsesopløsning (5%)
Afvej 10 g stivelse i et 500 ml bægerglas og tilsæt 200 ml dem. Vand. Opløsningen
opvarmes under konstant omrøring til kogning og afkøles derefter med
postevand. Ud fra denne stamopløsning fremstilles de i skemaet viste opløsninger.
NaCl-opløsning (0,3%)
Afvej 0,75 g NaCl i et 500 ml bægerglas og tilsæt 250 ml dem. Vand.
Spytopløsning
Skyl munden grundigt i postevand og spyt i en tragt placeret i et 25 ml måleglas
indtil der er mindst 10 ml, fyld derefter op til stegen med 0,3% NaCl. Hvis der
laves en fælles spytopløsning for hele klassen, skal der bruges en 100 ml målekolbe
og opsamles mindst 40 ml spyt.
Nr. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
ml stamopløsning |
100 |
50 |
20 |
10 |
5 |
2 |
0,2 |
0,02 |
0 |
ml demineraliseret vand |
0 |
50 |
80 |
90 |
95 |
98 |
99,8 |
99,98 |
100 |
% stivelse |
5,0 |
2,5 |
1,0 |
0,5 |
0,25 |
0,1 |
0,01 |
0,001 |
0,0 |
Indfør resultaterne i skemaet, og indtegn dem i et
koordinatsystem med stivelseskoncentrationen ud ad X-aksen og tiden i minutter
op ad Y-aksen. Tiden omregnes i decimaltal, dvs. at fx 2 min. Og 30 sek. Er lig
med 2,5.
Reagensglas nr. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
% stivelse |
5,0 |
2,5 |
1,0 |
0,5 |
0,025 |
0,1 |
0,01 |
0,001 |
0,0 |
0,01 |
t1 (min., sek.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
t2 (min.,
sek.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
t2
– t1 (min., sek.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beskriv og vurder resultaterne, idet følgende spørgsmål besvares: